Home » Renners » Jan Huberts

IN MEMORIAM JAN HUBERTS

Op zaterdagmorgen 19 november 2016 overleed oud-coureur Jan Huberts in zijn woonplaats Rijswijk. Nadat hij eerder in het ziekenhuis werd opgenomen met hartproblemen werd hem een plots opkomende griep- en keelontsteking fataal. Jan Huberts werd 79 jaar. Hij behoorde tot de spraak- en smaakmakende motorcoureurs die evenveel aanhangers als vijanden kenden. Jan hield zijn ogen steeds goed open en zijn mond nimmer dicht Hierdoor kwam hij menigmaal met anderen - collega-coureurs, bondsbestuurders, fabrikanten, circuiteigenaren - in conflict. Maar hoe je het ook bekijkt, Jan Huberts heeft veel goeds gedaan voor de Nederlandse motorsport. Als dertienjarige stapte hij in Den Haag op de trein naar Assen om de Dutch TT te bezoeken. Het was zijn eerste kennismaking met de motorsport, een wereld die hem nooit meer zou loslaten. Op 18 augustus 1957 maakte hij met een oude 350 cc NSU zijn debuut in Zandvoort en behaalde daar meteen een derde plaats. Dit was het begin van een lange racecarrière. In negen jaar tijd behaalde hij zes Nederlandse wegrace titels, vier in de 125 cc op Honda en MZ en twee in de 50 cc klasse op Kreidler en Derbi. In 1962 won hij als eerste Nederlandse coureur ooit, in het Franse Clermont Ferrand, een wegrace Grand Prix. Enkele weken later won hij ook de GP van Duitsland op de Sachsenring. In de eindstand van het WK 50 cc eindigde Jan achter Emst Degner en Hans Georg Anscheidt op een gedeelde derde plaats met Luigi Taveri.

Hij was een groot voorvechter van de rechten en de veiligheid van coureurs en had een gloeiende hekel aan glibberige bobo's die ter eigen eer en glorie op kosten van de bond de buitenlandse GP's bezochten en dit zagen als mooie snoepreisjes, want in het rennerskwartier lieten ze zich amper zien.

In 1981 zette Jan in Lelystad met een 50 cc Casal nog Mee snelheidsrecords 'met vliegende start' op zijn naam: een over de kilometer en een over de mijl. Huberts (destijds 44 jaar) bleef tot 2008 houder van het wereldrecord 1 kilometer met vliegende start met een gemiddelde snelheid van 222,026 km/h. In 1982 nam hij bij de T.T. van Assen afscheid van de racerij. Het racevirus liet hem echter niet los en hij begon zijn eigen team, DC Sports Team, genoemd naar zijn dochter Desirée Carola. Huberts was een van de eersten in de Nederlandse motorsport die branchevreemde sponsors als Exact, Fuji, Gründig en Samson aan de haak wisten te slaan. Ook had hij oog voor talent, want naast Boet van Dulmen 'ontdekte' hij ook mannen als Hans Spaan, Wilco Zeelenberg, Léon van der Heijden, Arie Molenaar en Patrick van den Goorbergh.

Jan Huberts is een naam die voor altijd met gouden letters in de annalen van de Nederlandse motorsport gegrift staat.