Home » Renners » Jack Middelburg

Jack Middelburg

Geboren in Naaldwijk op 30 april 1952 en, als gevolg van een noodlottig ongeval tijdens de uitoefening van zijn geliefde sport, overleden op 3 april 1984.

Jack was van jongs af aan een motorliefhebber. Tijdens een toertocht met vrienden komt hij in het Brabantse Liessel in aanraking met de wegracesport. Daar werden op zondag 23 april 1973 onder auspiciën van de Nederlandse Motorsport Bond wegraces georganiseerd.

Jack raakte gefascineerd en besloot zich in te schrijven voor de wegraces in Woudrichem die dat jaar op Hemelsvaartsdag werden georganiseerd. Vanaf dat moment was Jack niet meer te houden. Zijn eerste grote overwinning bij de N.M.B. behaalde hij op zaterdag 1 september 1973 in Vlagtwedde. Daar won hij in de standaardklasse tot 500cc voor Kees van der Kruijs.

In 1974 werd hij, gesteund door Henk Rekers Motoren uit Heerlen en monteur Harry Klaus met een Egli-Honda N.M.B.-kampioen in de Superklasse, tweede in de 350cc-klasse en derde in de 500cc-standaardklasse. In 1974 groeide zijn supportersclub uit tot ruim 100 leden, die een Yamaha TZ 350 voor hem kocht. Dan, aan het einde van het wegrace seizoen van 1974, schrijft hij Michel van Bokhoven, destijds de voorzitter van de Nederlandse Motorsport Bond, een brief waarin hij netjes zijn overgang naar de K.N.M.V. aankondigd. Jack wist dat, wilde hij doorbreken, hij die stap naar de K.N.M.V. moest maken. Daar was immers een internationale F.I.M. licentie bereikbaar. In 1977 en 1978 werd Jack Nederlands Kampioen 350-, 500- en 750 cc. Hij debuteerde in het seizoen 1977 in het wereldkampioenschap met twee elfde plaatsen (350 en 500 cc) tijdens de TT van Assen. In 1978 bezocht Jack Middelburg meer buitenlandse Grands Prix, vooral in de 500cc-klasse, maar hij scoorde geen WK-punten.

Hij reed ook een aantal Formule 750-races. In 1984 ging het tijdens de wegrace in Tolbert mis. Helaas kwam er veel te vroeg een einde aan de racecarriére van dit supertalent. Jack Middelburg werd, zestien jaar na zijn dood (in 2000) met tachtig procent van de stemmen, verkozen tot Westlander van de eeuw. De onverschrokken motorcoureur kwam uit een geslacht van generaties tuinders en kassenbouwers. Hij was een man die ondanks vreselijke valpartijen, met pijn in zijn lijf, gewoon op maandag aan het werk ging. Hij was een selfmade man op een eigen motorfiets waar hij samen met zijn monteur aan sleutelde. Hij won van coureurs die in de watten werden gelegd met gesponsorde bikes. Jack Middelburg nam risico’s en ging tot het uiterste. Hij was recht voor zijn raap en ongepolijst. Vandaag de dag worden er nog steeds boeken over hem geschreven en documentaires gemaakt. Volgend jaar (2019) wordt er, op verzoek van de provincie Drenthe, een theaterstuk over zijn leven opgevoerd op het circuit van de T.T. van Assen. Het Westland is nog steeds ongelofelijk trots op hem.