Home » N.M.B. » NMB motorcross

Herinneringen aan N.M.B. motorcrosswedstrijdenZege voor Dirks en Verbrugge

Glorieuze promotie van Jan Thijssen in Roermond
Terwijl bij de senioren voor do zoveelste keer dit seizoen Piet Dirks (500 cc) en Floor Verbrugge (250 cc) op het circuit Kitsteberge te Roermond zegevierden, meldde zich in de figuur van Jan Thijssen uit Eibergen een nieuwe renner bij de senioren aan. De Eibergse coureur kreeg op 3 oktober te Roermond als beloning voor zijn voortreffelijk rijden niet alleen de bloemen voor zijn overwinning maar promoveerde tevens naar de klas der senioren.
Bij de zware senioren hebben we een geweldige strijd gezien tussen André van Doorne, Peer Kantelberg en de uiteindelijke winnaar Piet Dirks. Verbazingwekkend was het, dat een vol-komen outsider als Laurense uit Boekel zo maar heel brutaal. weg in de eerste manche de leiding nam en liefst vier ronden lang het tempo bleef aangeven. Toen werd het gedrang achter zijn rug hem te machtig. Den Edel uit Gouda wilde de rol van Laurense overnemen, maar dat was slechts een kortstondig leiderschap. Want de kopstukken van het veld hadden zich wel laten verrassen, maar wilden zich niet laten verslaan. Onder aanvoering van Piet Dirks trok het leger van generaals naar de frontlinie. Veldmaarschalk Dirks voorop. Hij werd in het spoor gevolgd door Peer Kantelberg. Joost Molegraaf, André van Doorne en Gerard van Beek. De generaals deelden weer hun orders uit! Zo ook in de tweede manche toen André van Doorne zich direct aan kop nestelde en de complete concurrentie, Piet Dirks incluis, achter zich hield. Dat kon Piet moeilijk op zich laten zitten. In de derde manche wilde hij zich revancheren. Ontzettend wat was dat een gevecht met André van Doorne. Wat een heerlijk brok motorsport. Uiteindelijk won Piet Dirks, een zege. die een hartelijke felicitatie waard was. maar André van Doorne verdient niet minder hulde voor zijn formidabele strijdvaardigheid. Floor Verbrugge won bij de kwartliters de eerste manche. Aanvankelijk werd Floor ernstig bedreigd door Jan Sevink. Uit de achterhoede kwam echter Harrie Driessen met enorm geweld naar voren gestormd, verdrong Sevink van de tweede plaats en finishte slechts een halve lengte na de Europese kampioen. In de tweede manche daverde Christ van Heertum plotseling vooraan. De pas gepromoveerde Schijndelaar trok zich aanvankelijk niets aan van het felle duel dat Verbrugge en Driessen achter zijn rug leverden. Uiteindelijk kon Christ het echter niet volhouden. Floor en Harrie streden om centimeters. Pas op de streep kon Driessen zich winnaar noemen. Jan Sevink werd derde en Veth uit Dordrecht vierde. In de beslissende derde manche liet Van Heertum in het begin zijn neus weer vooraan zien. Daarna echter begon Floor Verbrugge aan zijn triomftocht naar de zege. Bert Sevink reed nu geweldig en finishte als tweede. terwijl Driessen. Does ten Jan Sevink de volgende plaatsen deelden. Bij de 250 cc junioren won Jan Thijssen de eerste serie, van Kasteren uit Veldhoven de tweede en Cabo uit Stein de herkansing. In de finale reed Thijssen naar een grootse zege en een fraaie promotie. Veelbelovend was ook het rijden van Van Meel uit Den Hout. De MACRO-renner Kneepkens draaide vol overgave en met veel energie achter de beide leiders aan. Een fraaie finale met een sterke winnaar.


Cor Hulsman in grootse vorm in cross te Budel 

Cor Huisman heeft de motorcross van Budel, welke meetelt voor het Europees kampioenschap 500 cc, op grandioze wijze gewonnen. De Veldhovenaar liet vooral in de tweede manche zien, dat hij in een ongenaakbare vorm stak. Door een late start was hij toen in de achterhoede terecht gekomen, maar met een onvoorstelbare strijdlust werkte hij zich naar voren.

Terwijl toch bekende coureurs als Nederlands kampioen en Europees titelverdediger Jan de Rooy, de favoriete Belg Jan Boon, Duitsers en Engelsen onder de deelnemers aanwezig waren, reed Cor Huisman onweerstaanbaar iedere concurrent voorbij en won de manche. Eerder had hij ook al de eerste manche op zijn naam gebracht. In de derde rit behoefde hij slechts zijn uitstekende positie te consolideren. Maar Huisman stelde zich daarmee niet tevreden. Hij was tijdens deze wedstrijd in een weergaloze vorm en wilde dit ook demonstreren. Weer nestelde hij zich aan de leiding en reed vervolgens met speels gemak naar een onbedreigde eindzege. Harry Hendriks uit Oss en titelverdediger Jan de Rooy maakten het Nederlandse succes in deze cross compleet door respectievelijk op de tweede en derde plaats beslag te leggen. De vierde Nederlandse deelnemer, Ad Verhagen uit Reusel geraakte bij de start van de tweede manche met de Britten John Duncombe en Peter Stones betrokken bij een valpartij en daarmee was voor hem de wedstrijd afgelopen. Het minder goede rijden van de Belgen, de Britten en ook van de Duitsers werd verklaard door de Duitse coureur John Richardson. "Wij missen hier in Budel de modder, zand is niets voor ons, daarin kunnen wij niet vooruitkomen", meende hij. Bij de 500 cc junioren hebben B. Busschers uit Soerendonk en J. Hensen uit Ulestraten zeer felle strijd geleverd. Door de tweede manche op zijn naam te brengen veroverde Hensen de eindzege.

Peter van Vught uit Oss reed bij de 250 cc junioren een uitstekende wedstrijd en werd verdiend winnaar.


Theo van Kasteren wint voor eigen publiek

Theo van Kasteren uit Veldhoven heeft voor eigen publiek de wedstrijd gewonnen welke meetelt voor het Nederlands kampioenschap 500 cc motorcross. Op het hem bekende Veldhovense circuit veroverde hij na prachtige strijd de zege van de eerste twee manches. waarna hij in de derde manche met een bekeken race zijn eindtriomf veilig stelde. In de eerste manche spoot De Rooy tegelijk met het startsein uit de greppel weg. Als een panter sprong Vosters in het spoor van de Europese kampioen en Van Kasteren koos een plekje in de uitlaatgassen van de brullende machine van Vosters. Vosters daverde met niets en niemand ontziend geweld langs De Rooy. Maar Van Kasteren ging mee en verwierf daarmee een voordelige positie tussen beide Eindhovenaren in. Wie Vosters van de leiding wil verdringen moet heel wat uit zijn machine kunnen halen. Theo van Kasteren deed het. In de beslissende fase was hij het slagvaardigst en won de rit. Achter Vosters veroverde Goossens de derde plaats, terwijl De Rooy door Huisman en Hendriks nog naar de zesde plaats werd teruggewezen. Ook in de tweede manche ging De Rooy weer het snelst van start. Hij behield nu vele ronden lang de leiding. terwijl achter hem Vosters en Van Kas-teren weer in alle hevigheid duelleerden. Toen de Veldhovenaar zich een-maal stevig op de tweede plaats wist. zette hij aan voor de rechtstreekse aanval op de leiderspositie van De Rooy. De Eindhovenaar moest de superioriteit van Van Kasteren erkennen. In de derde manche trok de strijd tussen deze twee coureurs dan ook de meeste aandacht. De Rooy ging weer het snelst van start, maar moest uiteindelijk Goossens toch de zege laten. Achter dit tweetal streed Vosters vergeefs voor zijn winstkansen. Theo van Kasteren nam namelijk geen enkel risico, drukte Vosters naar de vierde plaats en reed vervolgens naar een schitterende en met veel gejuich begroette eindzege.


Zaltbommel 2e Pinksterdag 1963

ZALTBOMMEL ondervond, dat droog, stoffig en winderig weer geen beletsel voor het publiek is om in grote getale op te komen. De toeschouwers zagen Joost Molegraaf een gedecideerde zege behalen bij de 500 cc machines, die wij op onderstaande foto in actie zien, In de kwartliters klasse - het wordt bijna eentonig om het telkens weer te moeten zeggen - snelde Piet van Beek ook nu naar een onbedreigde triomf. Hij duldde eenvoudig geen concurrentie! ' De Belg De Rijcke was bij de zijspannen een klasse apart. Met grote voorsprong won hij de eerste manche. In de tweede rit bood Poel geruime tijd fel tegenstand, maar tenslotte moest onze kampioen de Belg weer laten gaan. H. van Zelm greep met twee manche-overwinningen bij de zware junioren onbedreigd de eindzege. Het was een mooie dag, maar oh wat hebben we stof moeten happen!