Home » Motorraces » Tegelen

Tegelen

11 N.M.B. races op circuit 'Holtmühle'


Circuit Holtmühle

Er waren N.M.B. -races in Tegelen van 1969-1979. 

Echter, de wedstrijd die gepland stond voor zondag 20 mei 1979 is op bevel van burgemeester afgelast vanwege een dodelijk ongeval tijdens de trainingen op zaterdag 19 mei.

Het 2,2 km lange Holtmühle-circuit was een van de leukste op de N.M.B. kalender.

Het had snelle S-bochten en een strakke haarspeldbocht.

Armin Zeh (op König) klokte tijdens de races van 1977: 1,09,9.
Piet Damen (op Suzuki) reed in 1978 uiteindelijk de snelste ronde: 1.06,4 = 119,3 km / h.


De wedstrijden waren op:

 • 22 juni 1969
 • 21 juni 1970
 • 4 juli 1971
 • 28 mei 1972
 • 27 mei 1973
 • 19 mei 1974
 • 25 mei 1975
 • 23 mei 1976
 • 5 juni 1977
 • 28 mei 1978
Circuit Holtmühle in Tegelen

De races van 21 & 22 juni 1969

Op 22 juni 1969, de eerste editie van de wegrace in Tegelen, kwam er bij de 125 cc klasse een onverwachte winnaar naar voren. Harry Wessels won de 125 cc race vóór de Duitse coureurs M. Mertens en H. Presler.

Wim Kiewiet (#69) won de 50 cc B klasse vóór G. Strikker en B. van Andel

Hans Hutten reed hier een spectaculaire wedstrijd en eindigde als winnaar in de 250 cc klasse vóór B. Wessels en L. van Kasteren. C. Selbach (D) won de 500 cc klasse.

 

De uitslagen:

 • 50 cc B: 1. Kievit, Dussen; 2. Strikker; Rotterdam; 3. Van Andel, Dussen
 • 50 cc A: 1. Van Geffen, Delwijnen; 2. Roestenburg, Rotterdam 3. R. Loers, Den Haag
 • 125 cc: 1 H. Wessels, Hengelo; 2. M. Mertens, Duitsland.; 3. H. Presler, Duitsland
 • 250 cc: 1. H. Hutten, Apeldoorn; 2. B. Wessels, Hengelo; 3. L. van Kasteren, Oisterwijk
 • 350 cc: 1. H. Marto, Duitsland; 2 F. Holtkamp, Hengelo; 3 T. Janssen, Duitsland
 • 500 cc: 1. C. Selbach, Duitsland; 2 H. Hutten, Apeldoorn;3. J. Neto
 • Ongelimiteerd: 1. T. Peters; 2. T. Somers; 3. N. Scholl
 • Zijspannen: 1. Seegers/Poster, Duitsland; 2. Glowacz/Watchewz, Duitsland; 3. U. Dahlenburg/M. Dahlenburg, Duitsland

ATTRACTIEVE N.M.B.-RACES IN TEGELEN

„Mijn grootste zorg was de ontluchting. Die raakte enkele ronden voor het einde defect.  Uit de pits kreeg ik tekens dat de gashandel iets terug kon. Mijn voorsprong was voldoende. Die kon Peter Driessen niet meer overbruggen. Mijn comeback is goed. Vergeet niet, ik stopte een jaar maar heb inmiddels weer twee overwinningen geboekt", aldus Nol Twikler, winnaar van de 500 cc-standaard-klasse. De circa tienduizend toeschouwers die het Holtmühle-circuit in Tegelen omzoomden, zagen Limburgse wegracers spectaculair rijden. Drie Limburgse coureurs beklommen dan ook de hoogste trede om de overwinningskus van Miss Helene Landewee in ontvangst te nemen. Terwijl Nol Twikler ver voor de meute uit reed, moest de plaatselijke favoriet Peter Driessen alles uit zijn Posda halen. Een slechte start dwong hem als elfde te vertrekken. Rondenlang joeg hij over het circuit met als resultaat: een fraaie tweede plaats. Ook de 500-race bracht spanning. De als favoriet gestarte Hans Hutten kreeg het in de laatste ronde moeilijk. Ronden lang reed hij met grote voorsprong aan de leiding, maar Henk Sanders kroop dichterbij. Twee ronden voor het einde was hij Hutten genaderd tot een vijftiental meters. Maar Hutten, die de „eindsprint" van de Yamaha-coureurs vreesde, Zette Sanders geheel in de wind en gaf hem geen kans om in zijn slipstream komen. Beide daverden dan ook ieder aan een zijde van de weg, met vol gas op de finish af. Tussen beide kemphanen bleef nog maar drie meter ..licht". Henk Sanders „Hans is een routinier. Als er één ronde meer gereden had moeten worden, dan had ik hem gepakt". Winnaar Hans Hutten: „Henk wordt in deze klasse mijn grootste concurrent. Het worden voor het publiek leuke wedstrijden. Henk is vooral stuurtechnisch vooruitgegaan". 

Uitslagen van de races op 25 mei 1975:

 • 50 cc B: 1 E. Kerkhof Mook, 3 Jos Dieteren Schinnen, 8 B. v. Dongen Heerlen.
 • 50 cc A: 1 Aad Roestenburg Rotterdam, 2 Floor Maasland Rotterdam, 3 Frans Straver Giessen
 • 125 cc: 1 J. Houben, Yamaha, 2 A. Advokaat, Maico; 3 Hans Velden, Yamaha.
 • 250 cc: 1 Kees van der Kruijs, 2 Harrie van der Kruijs, 3 Rinus van Kasteren, allen op Yamaha.
 • 350 cc: 1 K. van der Kruijs Oisterwijk, 2 R. Schrötges (D), 3 G. Kurtsiefen (D).
 • 500 cc standaard: 1 Nol Twikler Heerlen, 2 Peter Driessen Tegelen, 3 Rob Beute Rosmalen.
 • 500 cc race: 1 Hans Hutten Borculo, 2 Henk Sanders Roermond, 3 Harrie van de Pol Helmond.
 • Boven 550 cc: 1 Leo Spierings Oss, 2 W. Kreder Den Haag, 3 Tonny van Schijndel Oss.
 • Zijspannen: 1 H. Peters-J. Gebhart (D), 2 J. Stet-B. Suk Heiloo, 3 J. Klein-Langenkamp

ATTRACTIEVE N.M.B.-RACES IN TEGELEN

Veel Duitsers aan de start in Tegelen

Op het snelle wegrace circuit rondom het Tegelse kasteel „De Holtmuhle" worden zondag 5 juni (1977) vanaf 13 uur voor de negende maal internationale wegraces door de Stichting Motorsport Steyl onder auspiciën van de N.M.B. gehouden. Ruim driehonderd coureurs onder wie veel Duitsers en verder Nederlanders en Belgen gaan er van start in de zes solo- en zijspanklasse. Alleen al voor de zijspanklasse hebben zesentwintig combinaties ingeschreven.In 1979 werden de races voor zondag 20 mei afgelast.

Dit op bevel van de burgemeester van Tegelen, Mr. E.G.G.M. Rutten. Tijdens de trainingen op zaterdag 19 mei hadden er diverse ongevallen plaatsgevonden. De 34 jarige, uit Asten afkomstige, Jacques van der Steen was bij een van die ongevallen lelijk ten val gekomen en aan zijn verwondingen overleden. Dat was voor de burgemeester reden om de vergunning voor de races op zondag in te trekken. Daarmee kwam ook een einde aan een mooie reeks van wegraces in Tegelen.

Uit het NRC Handelsblad:

Burgemeester last races na ongelukken af

Tegelen - 21 mei 1979

Bij de training voor nationale motorraces, die gisteren op het circuit „Holtmühle" in het Limburgse Tegelen zouden worden gehouden, is zaterdag een coureur om het leven gekomen en zijn twee rijders gewond. Bij de training voor de 350 cc-klasse kwam Jacques van der Steen uit Asten in een flauwe bocht ten val. De 34-jarige coureur werd naar het St. Joseph-ziekenhuis in Venlo overgebracht, waar hij enkele uren later aan zijn verwondingen overleed. Bij twee andere valpartijen raakten Henk van Schijndel (22) uit Overloon en Teun Palm uit Oene gewond. Van Schijndel werd met schedelletsel overgebracht naar het ziekenhuis, terwijl Palm voor een vrij ernstige schouderblessure moest worden behandeld. Na deze ongevallen besloot mr. E. Rutten, de burgemeester van Tegelen, de wedstrijden van de Nederlandse Motorsport Bond (N.M.B.) niet te laten doorgaan. Hij lichtte gisteren in een persconferentie toe waarom hij als hoofd van de politie besloten had de wedstrijden op het circuit in Tegelen af te gelasten, overigens na overleg met wedstrijdleider Van Bokhoven van de N.M.B.. Rutten verklaarde dat hij na de ongelukken bij de trainingen geen risico's meer wilde nemen voor toeschouwers en coureurs. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen beoordeelde hij het circuit vooral bij het ingaan van de bochten als te gevaarlijk.

25 Mei 1975 NMB Wegraces Tegelen NL, De snelste drie van de 50 cc nationaal klasse, v.l.n.r. derde man Jos Dieteren (R.I.P.), winnaar Ed Kerkhof en tweede Jos Rentmeester. Links op de foto hoofdbestuurslid Maan Coumans. — met Ed Kerkhof.