Home » Motorraces » Oss 1967

Oss 1967

Zondag 15 mei 1967 was er in Oss de eerste NMB wegrace. Dit evenement vond plaats op klinkerwegen. Het circuit had slechts een lengte van 1300 meter is was gesitueerd rond een fabriek. 
Opmerkelijk: het bevatte twee spoorwegkruisingen!

Op dit circuit werden 3 wegraces verreden te weten op: 15 mei 1967, 3 september 1967 en 3 juni 1968.

Deze wedstrijden worden tegenwoordig grotendeels vergeten omdat ze destijds al snel plaatsmaakten voor het andere grootse evenement van destijds de 24-uursrace van Oss die overigens op een ander circuit werd verreden.

De races in Oss op 15 mei waren een succes. Volgens opgave woonden maar liefst 7.000 toeschouwers de wedstrijden bij. Hieronder bevonden zich een aantal Spaanse gastarbeiders die vanuit hun onderkomen aan het circuit, de races konden volgen. Koos Reys was nu wel succesvol. Hij reed alle overige deelnemers op een ronde achterstand. Theo Roelofs had jammer genoeg pech in de 125 cc en viel op kop liggend in de laatste ronde uit. Juut Kotte kwam nu voor Hans van der Burg en Gerrit Roza als eerste over de streep. Frans van der Lugt en Frans Holtkamp streden om de overwinning bij de kwartliters. Van der Lugt won. Hans Hutten zegevierde in de gecombineerde 350/500 cc. De nummer één in de 350 cc werd L. Kneppel op een standaard Yamaha. Jos de Laat werd eerste in de amateurklasse.

Op 3 september 1967 was de 2e editie van de wegrace in Oss. Veel toeschouwers en volop medewerking van de gemeentepolitie, publieke werken en E.H.B.O. Er werd zelfs een race op bromfietsen voor prominenten gehouden Theo Roelofs, lid van het Osse Grand-Prix team, behaalde voor eigen publiek een mooie zege in de 125 cc. Dit vóór Jan van de Zanden en Hans van der Burg. Arie Versteeg reed op Ducati altijd in de voorhoede 250 cc klasse, maar hij wist nu deze klasse ook op zijn naam te schrijven. Hij versloeg Tom Koot op Suzuki en Herman Willemse op Honda. Lambert Schuurmans (Yamaha) behaalde ook nog een succes voor zijn Osse supporters door achter Frans Holtkamp tweede in de 350 cc te worden. Piet Kramer won op zijn B.S.A. de 500 cc, nadat de Norton van Hans Hutten kuren begon te vertonen. Hutten werd toch nog 2e vóór Serge Jamsin. Bij de amateurs ook weer bekende namen op het podium zoals Jos de Laat, Jan Batelaan en Dick Schut. Jan van den Biggelaar versloeg Henk van Kessel en Nico van de Zanden in de 50 cc. In de 50 en in de 250 cc werden eerst serie's en daarna een finale gereden.