Home » Motorraces » Helmond

Helmond en de motorsport

Motorsport leeft al vele decennia in de harten van vele Helmonders. Niet voor niets dat juist in Helmond op 12 februari 1949 de toenmalige Nederlandse Motorsport Bond (N.M.B.) is opgericht. Een van de oprichters was de Helmonder Louis van de Linden. Vanzelfsprekend zijn er meer mensen verantwoordelijk voor het ongekend Helmondse motorenthousiasme. In de vijftiger jaren leefde de Helmondse bevolking mee met haar getalenteerde motorsporters wat voor hen een stimulans was.

Het is geen toeval dat de eerste Nederlandse coureur die een Grand Prix motorcross overwinning op zijn palmares kon bijschrijven uit Helmond kwam.
We hebben het dan over Jan Clijnk (*25.03.1930 - †26.05.1989). Jan Clijnk won namelijk op 13 mei 1956 in Schijndel (Noord-Brabant) als eerste Nederlander de motorcross Grand Prix.
Met deze overwinning bevestigde hij dat zijn bijnaam “Het atoomkanon van Helmond” niet uit de lucht is komen vallen.

De eervolle roem van deze gelauwerde coureur zou een van de peilers worden waarop Helmond motorstad is gebouwd.

Op 28 februari 1968 werd de Motor Auto Club “De Helm” (M.A.C. “De Helm”) bij notariële akte opgericht.

Motorcross

Circuit 'Berkendonk' werd door vele nationale- en internationale coureurs uitgeroepen tot mooiste motorcrosscircuit van Nederland.
Jo Clement en bakkenist Ties Meulenbroek behaalden in 1969 het Nederlands kampioenschap motorcross voor zijspannen en zouden enkele jaren later zelfs nog een heus Europees kampioenschap op hun naam zetten.

Lees hier een artikel uit een dagblad van destijds:

Op het zware zandcircuit de „Berkendonk" in Helmond, organiseert de Motorclub de Helm zondag (aanvang 13.00 uur), de derde wedstrijd meetellend voor het Europese (I.M.B.A.) kampioenschap in de klasse 500 cc experts. In deze, onder auspiciën van de N.M.B., te verrijden motorcross komen ook aan de start de klassen 50 cc, 250 cc junioren en de zijspannen. Vijf landen, België, Engeland, West-Duitsland, Zwitserland en Nederland komen met vijf geselecteerde crossers aan de start met als inzet de Europese titel. Deze titelstrijd gaat over drie manches van elk twintig minuten. Bij de Nederlanders zijn Arno Bosch en Ad Verstegen de grote favorieten, maar de huidige Europese kampioen Felix Verhoeven uit België en de Engelsman Mike Eatough zullen zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven. Vooral de Belg. die momenteel met Ad Verstegen het klassement leidt (beide hebben 144 punten) zal proberen om de Nederlanders in eigen huis te kloppen. Kansen voor Arno Bosch, op de Europese titel, zijn er echter volop. Momenteel neemt hij met 139 punten de derde plaats in. De Heerlenaar, die zondag kan beschikken over een gloednieuwe Yamaha 400 beschikbaar gesteld door de importeur, meent, dat het zondag moet gebeuren. „De laatste weken is mijn conditie na de hinderlijke beenblessure vooruit gegaan. Het zandcircuit ligt mij wel. De wedstrijd zie ik vol vertrouwen tegemoet" - aldus de optimistische Arno.


Wegrace

Helmond is ook bekend van wegraces. Zo werden er door 'MAC de Helm' onder auspiciën van de Nederlandse Motorsport Bond de '200 mijlen van Helmond' georganiseerd.

Circuit 'Hoogeind' had een oorspronkelijke lengte van 2,7 kilometer. Vanaf 1979 werd dat 2,3 kilometer.

In Helmond werden in totaal 9 wegraces georganiseerd.

De 200 mijlen race van 5 mei 1974 werd gewonnen door Hans Hutten.
Tweede werd Tonnie van Schijndel, derde Jack Middelburg.

Foto's van 1974:

De 200 mijlen race van 4 mei 1975 werd gewonnen door J. v.d. Wal voor Tonnie van Schijndel en B. Walraven.

Foto's van 1975:

Op 20 juni 1976 won Harrie van der Kruijs de 200 mijlen race gevolgd door Tonnie van Schijndel en Rob van Zanten.

In 1977 waren er geen races in Helmond.

Op 9 april 1978 werd de 200 mijlen race gewonnen door Kees Hogewoning. Tweede werd Harrie v.d. Kruijs, derde H. Willems.
In de 50 cc klasse was er een overwinning voor Straver. Tweede werd Hans Spaan, derde R. Kalkman.
Voor het eerst stonden er die dag ook veteranen op het programma. In de 250 cc klasse won Chris van Kasteren, in de 500 cc klasse D. Kraaikamp.

Op 13 mei 1979 won J. Scholtze de 200 mijlen race. Tweede werd Rob Beute, derde Johan van de Wal.
Floor Maasland won de 50 cc race en het equipe J. v.d. Ven / P. van Deursen de zijspanklasse.

Zondag 18 mei 1980 won J. Scholtze de laatste editie van de 200 mijlen race. Ditmaal werd M. v.d. Hoven tweede en P. Smetsers derde.
Floor Maasland won de 50 cc klasse. In de zijspanklasse werden J. v.d. Ven / P. van Deursen wederom winnaar.

Video's:

Nog wat foto's tot besluit: