Home » Motorcross » Barchem

Motorcross in Barchem


Jan Sevink eervol derde

Zondagmiddag organiseerde de M.C. Heure onder auspiciën der NMB een geslaagde motorcrossmiddag. Ondanks de felle wind verzamelden zich ruim 2000 motorliefhebbers om het prachtige circuit. Na de training, die om elf uur een aanvang had genomen, viel precies om twee uur de startvlag op het circuit „De Heesterberg". Als eersten gingen de renners in de 250 cc klasse van start, maar zij hadden reeds in de fuik na de start moeilijkheden met het overwinnen van de eerste steile hellingen. Hier deden zieh ook veel valpartijen voor, maar zonder noemenswaardige schade. Als favorieten gingen hier van start J. Bouwmeester en Martin v.d. Boer. In de eerste serie toonde zich G. Franken de sterkste, maar moest in de tweede serie wegens motorpech de strijd voortijdig staken. Door een overwinning in de tweede serie van M. de Boer met als tweede J. Bouwmeester moest de finale beslissing brengen. In deze laatste rit had Bouwmeester tot de laatste ronde de beste papieren maar toen kreeg hij met pech te kampen, waardoor M. de Boer kans zag Bouwmeester te passeren en de eindzege te behalen. Vervolgens konden de aanwezigen 3 manches lang felle gevechten gadeslaan tussen Floor Verbrugge, Henk Vosters en Gerrit Does. In deze zeer snelle klasse liet H. Vorsters N7 alle concurrenten achter zich door een flitsende start. Tijdens deze race waarbij het Limburgia team de toon aangaf. vocht Floor Verbrugge zich in de eerste manche naar een eerste plaats met aan zijn wiel gekleefd Henk Vosters en Gerard Does. Dit drietal klasseerde zich ook de tweede manche op dezelfde plaatsen zodat de beslissende finale van de twaalf best geklasseerden geheel open was.

Bij de derde doorgang was het H. Vosters, die met een ruime voorsprong Floor geen kans gaf. Gerrit Does kon de aanvallende Floor Verbrugge die een schitterende race reed, tot de laatste ronde op de derde plaats houden maar moest in de slotfase buigen voor het geweld van Verbrugge, die met vier punten onbedreigd winnaar werd bij de 250 cc senioren. Eveneens twee manches van zes ronden werden verreden bij de 500 cc junioren. Bij deze zware jongens verdween startnummer van J. v. Nuenen eerste in de bossen. Het aanstormende geweld van o.a. Verweijmeren en P. Bussers was voor van Nuenen te veel en 't was ook Verweymeren die de eerste manche op zijn naam bracht. In de tweede manche waren het Donselaar en v.d. Broek die voor de nodige spanning zorgden. Bij een enorme valpartij bij de Hondsrug was v. Nuenen genoodzaakt de strijd te staken met een gescheurde benzinetank. Donselaar won de tweede manche voor v.d. Broek wat voor laatstgenoemde door zijn vierde plaats in de eerste manche voldoende was om als eerste te eindigen.

Sensationeel
De meest sensationele race was de strijd bij de 500 cc senioren. Alle prominenten verschenen aan de start waaronder Ned. kampioen Piet Dirks. Joost Molengraaf met startnummer 23 was al eerste vertrokken wat hem echter geen voordeel bracht. daar hij in de derde ronde genoodzaakt werd de strijd te staken wegens motorpech. De Rooij wist geruime tijd Dirkx en de voor eigen publiek rijdende Jan Sevink van zich af te houden. maar bij een schakelfout zag Sevink de 'kans om  met krachtsinspanning als eerste over de eindstreep te gaan. Op de tweede en derde plaats eindigden Dirkx en de Rooij. Tijdens de tweede manche nam dit drietal wederom de leiding. Aan het einde van deze beslissende manche steeg de spanning tot het hoogtepunt. Jan Sevink had tot de laatste ronde de verwoed vechtende de Rooij en Dirkx op afstand weten te houden. Bij het inkomen van de laatste bocht ging De Rooij hem echter voorbij en eindigde als eerste, met op de tweede en derde plaats Dirkx en Sevink. Hierdoor verzamelden de eerste drie evenveel punten. De uitslag van de laatste manche was echter beslissend zodat De Rooij zich winnaar mocht noemen. Tot besluit volgde de race van de zijspannen. Het werd een geweldig gedrang bij de start, want daar het circuit voor inhaalmannoeuvre niet geschikt bleek, was het van groot belang reeds direct een goede positie te krijgen. Dit gelukte v.d. Ven uit Tilburg gevolgd door de combinaties van de Jong en Cools. Favoriet G. Poel verspeelde bij het bestijgen van de eerste heuvel de kans op de eerste plaats en moest met de zevende genoegen nemen. In de tweede manche toonde hij zijn kûnnen en werd door spectaculair rijden onbedreigd. Dat was echter onvoldoende voor een der ereplaatsen. Jo Clement, baankampioen van Nederland bezette de tweede plaats met als derde v.d. Ven die in het totaalklassement de minste punten verzameld had. Bij de huldiging op het circuit werd door de voorzitter, Michel van Bokhoven en de heer Markink van M.C. Heure aan de winnaars bloemen overhandigd waarna de prijsuitreiking plaats vond in Hotel  Mellink en de tachtig bekers werden uitgereikt door de voorzitter van de NMB, de heer van Bokhoven.